Fysiotherapie Praktijk Koog aan de Zaan
  • A  A  A  
Praktijktijden
Ma: 8:00-20:00 • Di/Wo/Do: 08:00-21:00
Vr: 08:00-18:00 • Za: 09:00-13:00

Wanneer je een (sport)blessure hebt aan de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/voet, is het niet altijd eenvoudig om een precieze diagnose te stellen. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om de structuren van botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te onderzoeken. Weefselschade en overbelasting is met echografie goed te beoordelen. Er ontstaat hierbij een beter inzicht in de aard en ernst van de klachten. Buiten het gebruikelijke lichamelijke onderzoek, geeft het meer betrouwbare en aanvullende informatie bij het stellen van de volledige diagnose.De fysiotherapeut kan echografie gebruiken bij:

  • hielspoor;
  • slijmbeursontsteking;
  • spierblessures of een zweepslag;
  • overbelasting van een pees of peesschede;
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden;
  • verkalking in een pees of band;
  • het verloop en mate van herstel in kaart te brengen;
  • diagnostisch onderzoek op verzoek van uw huisarts.

Door een gedegen echografisch onderzoek stellen we beter vast wat er écht aan de hand is en kunnen we u nog beter behandelen.

Echografie is eenvoudig toepasbaar

Echo kan binnen de fysiotherapie gebruikt worden voor zowel diagnostiek als monitoring tijdens het herstel van een aandoening. Echografie als aanvullend onderzoek, als hulpmiddel voor gerichtere behandelingen en als evaluatiemiddel zie je steeds vaker binnen de fysiotherapie. De behandeling is tevens ongevaarlijk en eenvoudig toepasbaar. De kwaliteit van de pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor kan de mate van belastbaarheid worden aangegeven. Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beïnvloeden. Een meer gerichte training of behandelkeuze kan er voor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen een stuk efficiënter en sneller verloopt, zodat de patiënt sneller klachtenvrij is!

Bewegende beelden

Naast de stilstaande opnames kunnen er ook bewegende beelden gemaakt worden. Hierdoor kan het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren goed beoordeeld worden. Dat is bijvoorbeeld bij een MRI, CT-scan of röntgenfoto niet mogelijk. Dit bewegende onderzoek kan aantonen of er tijdens een beweging een probleem is of ontstaat. Hierbij kunt u denken aan een inklemming, verkleving of obstructie van het betreffende weefsel.

Echografie bij revalidatie

Na een bepaalde behandelperiode kan echografie ook gebruikt worden om het revalidatieproces te evalueren. Je kunt inzicht krijgen in het herstelproces bij een blessure door na verloop van tijd opnieuw een opname te maken. De behandelingen kunnen daarna aangepast of geïntensiveerd worden. Resultaat: het totale revalidatieproces verloopt sneller, gerichter en dus efficiënter. Echografie bewijst keer op keer zijn meerwaarde!

Contact Over Echografie