Fysiotherapie Praktijk Koog aan de Zaan
  • A  A  A  
Praktijktijden
Ma: 8:00-20:00 • Di/Wo/Do: 08:00-21:00
Vr: 08:00-18:00 • Za: 09:00-13:00

Fysiotherapie, Dry Needling, Triggerpoint therapie, ‘Mindful fysiotherapie’, COPD, Feldenkraistherapie, Ontspanningsoefeningen en Ademhalingsoefeningen. Al vanaf 1986 ben ik werkzaam in fysiotherapiepraktijk Westzijderveld, voorheen een gezondheidscentrum samen met de huisartsen, maatschappelijk werk en de wijkverpleging. Door deze samenwerking heb ik veel geleerd over hoe complex klachten kunnen zijn. Op ons adres praktiseer ik ook Acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en Orthomoleculaire Therapie, zie de website www.zhiyu.nl .


William Bras

Aanwezig:
Maandag
Dinsdag
Donderdag
Vrijdag

Passie

Het mooiste vind ik hoe snel sommige technieken, zoals Triggerpoint Therapie of Dry Needling resultaat kunnen laten zien. En wanneer de eerste verlichting van de symptomen is bereikt, is het prachtig om aandacht te besteden aan hoe en waarom de klachten hebben kunnen ontstaan. Zijn de spieren verkort? Is er te weinig soepelheid? Zijn de houding en ademhaling ontspannen genoeg? Ook de revalidatie van bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie, of na een kruisbandreconstructie vraagt een veelzijdige aanpak. Stap voor stap de belastbaarheid opbouwen, motiveren, trainen, geruststellen en vervolgens langzaam het punt te bereiken dat alles is gedaan om het maximale resultaat te bereiken. Dat is een mooi proces en zeer bevredigend.

Werken met cliënten

Ik train veel mensen met COPD in alle gradaties en vaak met veel bijkomende klachten. Het is fantastisch om te zien dat, hoe kwetsbaar iemand ook is, aangepaste training zo veel verbetering in de kwaliteit van leven geeft. Beweging is letterlijk een primaire levensbehoefte. En dan is er nog de invloed van stress. Chronische stress heeft veel sluipende effecten op je lichaam. Hoe kan je dat herkennen? En hoe kan je dat verbeteren met een goede ademhaling en houding? Ik heb zelf ook veel gehad aan mindfulness en doe sinds 2013 intensief aan yoga. Samen met een NLP-training heeft dit me handvatten gegeven om deze kant van klachten aan te pakken. Soms maak ik gebruik van het ‘Benson protocol’ - een soort voorloper van mindfulness - en vaak maak ik gebruik van Feldenkraisoefeningen, waarbij je je meer bewust wordt hoe je beweegt en hoe je beter, meer ontspannen kan bewegen.

Hoe profiteren de cliënten van mijn therapieën?

Al deze technieken komen van pas bij de begeleiding van ‘chronische pijn’, waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Juist hierbij is het belangrijk de valkuil van alleen maar symptoombestrijding te vermijden. Verschillende omstandigheden en overtuigingen kunnen er voor zorgen dat je inwendige ‘alarmsysteem’ te scherp staat afgesteld en je eerder pijn ervaart. Pijn kan ‘gewoonte’ worden. Door je daar bewust van te worden en met de juiste oefeningen kan dat proces ten goede worden veranderd.
Al deze aspecten maken voor mij fysiotherapie zo bevredigend. Dat mijn cliënten hun lichaam beter leren kennen, hun beperkingen en grenzen herkennen en vooral hun mogelijkheden onderzoeken die vaak groter zijn dan zij denken.

Contact William Bras